ROZWIĄZANIA IT DLA BRANŻY LODZIARSKIEJ

Ice-Mart to koncepcja zarządzania procesami w lodziarni i cukierni w obszarach: technologia, logistyka, sprzedaż i produkcja.
Baza
MS SQL
Handel
  • Administarcja danymi odbiorców, cennikami, harmonogramami dostaw
  • Zarządzanie zamówieniami oraz dokumentami dostaw
  • Fakturowanie i rozliczenia
  • Ewidencja wydanych kuwet i opakowań
  • Zarządzanie magazynami wyrobów gotowych i surowców
  • Rozliczanie produkcji
Zamówienia mobile
  • Moduł do składania zamówień dla Klientów zewnętrznych w wersji chmurowej (Anroid)
Wydawka
  • Realizacja zamówień
  • Obsługa produktów wagowych
Kalkulator
  • Baza surowców i receptur
  • Obliczanie wartości odżywczych
  • Generowanie składów surowcowych,
  • Wyróżnianie alergenów
  • Generowanie specyfikacji

  • - Controlling kosztów produkcji
Wagi recepturujące
naważanie surowców zgodnie z recepturami
ETYKIETOWANIE
  • ważenie i znakowanie pojedynczych jednostek opakowaniowych
  • etykiety zbiorcze
  • kody kresowe zmiennowagowe

Nasze aplikacje automatyzują zagadnienia
i procesy w obszarach:

🔧
Zarządzanie produkcją (planowanie produkcji, śledzenie partii produkcyjnych, magazyny, kontrola jakości i wszystkie pozostałe aspekty występujące w produkcji)
🔢
Technologia (recepturowanie i tworzenie specyfikacji produktów gotowych, obliczane wartości odżywczych)
📌
Procesy zarządzania sprzedażą i wydawania produktów.
📋
Rozwiązania informatyczne wspieramy systemami etykietująco-wagowymi (etykiety logistyczne, sprzedażowe, zmiennowagowe).

Produkujesz lody rzemieślnicze i ...

czujesz chaos i masz deficyt bieżących informacji,
bo brakuje ci wiedzy o aktualnych stanach stanach magazynowych; nie masz pewności, że wszystkie zamówienia zostały w pełni wydane; brakuje ci bieżących raportów sprzedażowych
w sezonie ciągle brakuje Ci czasu
bo wiele czynności musisz wykonać ręcznie: sam podliczasz produkcję, odbierasz telefony z zamówieniami, wydajesz towar, przeważasz go, przygotowujesz dokumenty dla Odbiorców.
wiesz, że tracisz pieniądze
bo nie ewidencjonujesz surowców i partii produkcyjnych; nie masz kontroli nad rotacją opakowań; mógłyś w gruncie rzeczy sprzedawać więcej!

Postaw na Ice-Mart!

Zawsze aktualne informacje
Automatyzacja i powiązanie procesów
Zarabiaj więcej i śpij spokojnie 🙂

ICE-mart to system modułowy.
Wspomaga produkcję i dystrybucje lodów
w wielu obszarach.

Tworzenie receptur i specyfikacji lodów (wartości odżywcze, składy surowcowe)
Opracowywanie etykiet (logistycznych i handlowych)
Planowanie i automatyzacja produkcji
Ewidencja partii wyprodukowanych lodów
(data prod., waga, ilość)
Generowanie etykiet z dowolnym kodem kreskowym, także zmiennowagowym
Administacja zdarzeń sprzedażowych: odbiorcy/ dostawcy, cenniki,
Zarzadzanie magazynami: wyrobów gotowych, surowców
Naważanie składników zgodnie z recepturami
Śledzenie produktu od produkcji, przez wydanie z mroźni, do rozliczeń z Klientami.
Bilansowanie mieszaniny lodziarskiej dla zadanej receptury
Bieżąca ewidencja i kontrola zmieniających się cen surowców
Controlling Kosztów Produkcji
Poszczególne elementy możemy wdrażać sukcesywnie, w miarę rozwoju firmy, jej potrzeb i możliwości.

Kalkulator wartości odżywczych
i kosztów produkcji

  • Karty produktów:
    • tabele energetyczne
    • tworzenie receptur
    • generowanie składów w kolejności malejącej
    • automatyczne wyróżnianie alergenów
  • Wartości odżywcze
  • Analiza kosztów
  • BILANS MASY LODÓW
Drzewo receptury.
Receptura z bilansowaniem lodów.
Specyfikacja (karta) produktu.
Etykieta produktowa.
Etykieta logistyczna.

Dowiedz się, jak Ice-Mart działa w praktyce

Opinie naszych Klientów

Ewa Krasoń-Bójko
wiceprezes zarządu Comprital Polska
Dobrze zrobiona receptura to źródło wielu informacji w zakresie technologii, produkcji, bilansowania mieszanki czy też kosztów produkcji. Kalkulator jasno wytycza ścieżki, w jaki sposób pracować z recepturą w tych obszarach; jest „osobistym managerem”, który ewidencjonuje surowce, informacje o wartościach odżywczych oraz parametry do bilansowania. Generuje również karty produktów będące elementem księgi produktów. Co więcej, dba o zgodność prawną informacji, które przekazujemy konsumentom. Mam tu na myśli składy, wartości odżywcze, czy też informacje o alergenach. W dzisiejszych czasach niezwykle ważna jest również świadomość odnośnie rentowności receptur, co wiąże się ze śledzeniem cen surowców. W tym zakresie moduł controlingowy Kalkulatora jest niezwykle przydatny. Zawiera obszerną bazę surowców, a jednocześnie pozwala na jej rozbudowę zgodnie z własnymi potrzebami. Kalkulator jest nieoceniony w lodziarniach, które często wprowadzają nowe smaki lodów i mają bardzo rozbudowaną ofertę. W mojej ocenie jest doskonałym narzędziem dla osób zarządzających produkcją lodziarską, intuicyjny w obsłudze i bardzo przydatny w codziennej pracy właściciela czy managera.
Artur Piłat
współwłaściciel Piekarni i Cukierni Abramowicz Sp. j.
Dzięki oprogramowaniu od X-mart Group nareszcie mam precyzyjnie obliczone koszty produkcji. Wiem, ile kosztuje wytworzenie moich wyrobów oraz ile zarabiam na ich sprzedaży - nie muszę robić żadnych kalkulacji w oddzielnych plikach. Program wszystko oblicza sam, a ja dostaję gotowy raport i mogę skupić się tylko na analizie danych. Dodatkowo mam wgląd we wszystkie moje receptury, Kalkulator generuje dla nich karty produktów z tabelą wartości odżywczych i składem w kolejności malejącej z automatycznie wyróżnionymi alergenami. Z wydrukowanych kart stworzyłam sobie księgę produktów, którą pokazuję Sanepidowi podczas kontroli.
Paweł Kozieł
szef kuchni garmażerki Polskie Smaki
Kalkulator jest bardzo intuicyjny: pobieram składniki z bazy X-Mart lub dodaję swoje własne, wstawiam poszczególne surowce do receptury, a program sam tworzy specyfikację dla wyrobu gotowego. Nie muszę się martwić oznaczaniem alergenów, bo wszystko dzieje się automatycznie. Wystarczy, że uzupełnię kilka informacji i mogę wydrukować specyfikację (do pokazania urzędnikowi w razie kontroli), a także etykietę w programie X-pritni. Kalkulator świetnie sprawdza się w praktyce, a moja praca z recepturami stała się dzięki niemu dużo prostsza.
Katarzyna Hamera
pracownik administracyjno-biurowy w Piekarni Łagów
Z Kalkulatorem uporządkowałam swoje receptury - wszystko mam w jednym miejscu: surowce, receptury, karty produktów, wartości odżywcze, alergeny. Mogę za pomocą kilku kliknięć przenieść te dane do programu etykietującego, wybrać szablon etykiety i od razu drukować. Oprogramowanie od X-mart Group towarzyszy mi w codziennej pracy, bardzo pomaga mi w organizacji, usprawnia wiele procesów i oszczędza cenny czas.

System sprzedażowy
HANDEL I WYDAWKA

  • administracja: płatnicy, odbiorcy, trasy, załadunki
  • zarządzanie cennikami klienckimi
  • zamówienia i sprzedaż w dowolnych jednostkach miary (kg, różne rodzaje kuwet, przeliczniki)
  • zarządzanie zamówieniami (szacowanie wielkości zleceń produkcyjnych na bazie wygenerowanych zamówień)
  • pełna dokumentacja sprzedażowa: zamówienia, dokumenty WZ, fakturowanie
  • zarządzanie harmonogramami spłat i płatnościami
  • zarządzanie magazynami: surowców i wyrobów gotowych
  • integracja z wagami i wydrukiem etykiet poprzez system do etykietowania X-PRINTI

Alergeny i etykietowanie

Posiadasz w swojej ofercie dużą liczbę produktów? Potrzebujesz pomocy przy tworzeniu wykazu składników?

Poniżej znajdziesz kilka dobrych praktyk związanych z tym procesem, które znajdziesz w naszym rozwiązaniu.

Oznaczaj alergeny już w Twoim programie recepturującym!

Wykaz składników powstaje w oparciu o składy surowców użytych w recepturze. Informacje o alergenach powinny się zatem znajdować bezpośrednio w kartotece surowców systemu do zarządzania recepturami.

Dobry program ma do dyspozycji swoisty „słownik alergenów” i tworząc recepturę automatycznie wychwyci alergen w finalnym wykazie składników wyrobu gotowego.

Rozwiązanie takie zabezpiecza przed przypadkowym pominięciem oznaczenia alergenów.

W Xmart zwracamy również uwagę na możliwość rozbudowy listy alergenów o wszelkie wariacje gramatyczne dla danego alergenu, bo w wykazie składników alergenem jest nie tylko MLEKO, ale także z MLEKA, MLEKOWYCH, MLEKOWEGO itd.

Wybór techniki wyróżnienia alergenów

Według ustawy alergeny należy wyróżnić na tle pozostałych składników używając: innej czcionki, stylu lub koloru tła.

Producenci wykorzystują najczęściej etykieciarki o niskiej rozdzielczości 203 DPI. Różnica w wydruku tekstu standardowego i boldu dla tej samej czcionki jest najczęściej znikoma.

Sprawdzonym rozwiązaniem jest w takich sytuacjach kombinacja 2 lub 3 cech czcionki:

ALERGEN (duże litery + wytłuszczenie),
ALERGEN (duże litery + wytłuszczenie + podkreślenie).

Program do tworzenia etykiet

Programy starszej generacji nie miały możliwości stosowania wyróżnień w postaci wytłuszczania czy też podkreślania. Stosowano zatem tylko duże litery.

Kłóciło się to z metodologią prezentacji dodatków E000, sugerując, iż one także są alergenami.

W nowych programach nie ma już takich ograniczeń.

Podsumowując – w naszym własnym interesie jest zastosowanie metody, która jednoznacznie wyróżni alergeny z wykazu składników.