SYSTEM
HANDEL I WYDAWKA
Dla kogo jest program X-WR?
Jeśli jesteś producentem i wprowadzasz do obrotu handlu detalicznego swoje produkty ten program jest dla CIEBIE .
Producenci produktów spożywczych
Producenci branży chemicznej i kosmetycznej
Producenci branży kosmetycznej
Główne zalety WAGI RECEPTURUJĄCEJ X-WR
Przeliczanie receptur
Jednym ruchem przeliczysz składniki dla zadanej ilości wyrażonej w sztukach lub kilogramach.
Praca na kilku wagach
Możesz pracować na kilku wagach jednocześnie dobierając odpowiednią precyzję ważenia.
Ewidencja procesów produkcji
Każda operacja może być zapisana w bazie, dostarczając precyzyjnych raportów dotyczących przebiegu produkcji i zużycia surowców.
2 tryby pracy
Możliwość pracy w trybie podstawowym oraz trybie zleceń produkcyjnych.
Praca na wielu stacjach wagowych
Możesz dowolnie rozbudować system o kolejne stacje naważenia.
Partie produkcyjne
Możemy identyfikować surowiec, łącznie z numerem partii produkcyjnej.
Eliminacja błędów 1
Masz pewność, że produkcja odbywa się zgodnie z założonymi normami.
Eliminacja błędów 2
Prosta korekcja błędnie zadozowanych ilości.
Eliminacja błędów 3
Możesz eliminować błędy dotyczące kolejności dozowania składników.
KOMFORT PRACY
Minimalizacja strat surowcowych
Mniejsze koszty zużycia surowców
Zachowanie standardów zakresie jakości produktów
WYGODA obsługi dzięki dotykowym panelom operatorskim
KOMFORT naważania wielu receptur jednocześnie
MOŻLIWOŚĆ przerywania naważania dla danego zlecenia produkcyjnego
Najczęściej zadawane pytania o programie HANDEL I WYDAWKA
1. Jakie urządzenia, elementy techniczne wchodzą w sklad systemu WAGA RECEPTURUJĄCA X-WR
Procesy produkcyjne są specyficzne i wdrożenie systemu naważania powinno być dostosowane do konkretnych warunków funkcjonowania zakładu produkcyjnego, na co pozwala wysoka elastyczność systemu XWR.
W skład systemu wchodzą:
- Oprogramowanie Xmart: WAGA RECEPTURUJĄCA X-WR
- Panel operatorski : komputer najlepiej z panelem dotykowym, należy zwrócić uwagę, aby typ komputera był dostosowany do warunków pracy na hali. Należy określić jaki komputer będzie spełniał Twoje oczekiwania: określ stopień szczelności (wilgotność, zapylenie), wielkość ekranu, przyciski zewnętrzne.
- Wagi : można podłaczyć dowolnej ilości
SKŁAD ZESTAWU JEST USTALANY INDYWIDUALNIE I OSTATECZNIE ODPOWIADAM TWOIM RZECZYWISTYM POTRZEBOM I UWARUNKOWANIOM.
2.Czy mogę wykorzystać wagi, ktore już mam?
Można wykorzystać wagi, które masz już w użyciu, ale wymaga to zbadania czy waga będzie współpracować z naszym systemem.
Podstawowe wymagania: RS232 lub USB, praca w trybie COM.
UWAGA: nie każdy typ wagi będzie kompatybilny z naszym systemem.
Czasem dostosowanie Twojej “starej wagi” do systemu może okazać się bardziej czasochłonne, kosztowne i mniej efektywne niż zakupienie nowej wagi. Pomożemy Ci to określić przed podjęciem ostatecznej decyzji.
3. Jak dobrać wagi do SYSTEMU RECEPTUROWANIA X-WR?
Jeśli nie masz odpowiednich wag, polecamy na pewno wagi firmy OHAUS.
Jako certyfikowany partener firmy OHAUS, mamy dogłębną wiedzą techniczną odnośnie tych urządzeń. Będziemy je także serwisować w trakcie okresu ich użytkowania, zapewniamy gwarancję oraz korzystne warunki cenowe.
- PRZYKŁAD DOBORU WAG _ branza piekarnicza
Zazwyczaj stosuje się mniejszą wagę do naważania małych ilości oraz wagę najazdową do ważenia np. całej dzieży.
Wagi najazdowe są dostosowywane do rozmiaru dzieży i są dostosowane do rozmiaru rozstawu kół
- 700 x 700 mm
- 850 x 700 mm (dzieże większe; Gliwice)
Zakresy ważenia są następujące (dokładność ważenia):
- 300 kg/ 50g
- 600 kg / 100g
- 1500 kg / 200g
4. Jakie funkcje dodatkowe ma podstawowa wersja oprogramowania WAGA RECEPTURUJĄCA X-WR?
LICENCJA OPROGRAMOWANIA W WERSJI BAZOWEJ obejmuje: program do kontroli naważenia surowców zgodnie z recepturami produkcyjnymi wraz z modułem do tworzenia receptur na komputerze administracyjnym oraz możliwością naważenia na jednym stanowisku wagowym
- LICENCJA na kolejne stanowisko naważające – pozwala na nieograniczoną rozbudowę systemu
MODUŁY DODATKOWE:
- Moduł obsługa wielu wag : funkcja umożliwiająca podłączenie do jednego stanowiska wielu wag o różnych poziomach dokładności .
Moduł RAPORTYRY: aplikacja w MS EXCEL umożliwiająca odczyt danych ze stanowisk naważających oraz generowanie raportów. W zależności od potrzeb system może oferować różnego rodzaju raporty kontrolne.
Procesy produkcyjne są specyficzne i wdrożenie systemu naważania powinno być dostosowane do konkretnych warunków funkcjonowania zakładu produkcyjnego, na co pozwala wysoka elastyczność systemu XWR.
5. Czy system pozwala na identyfikację partii produkcyjnych?
TAK
System może współpracować z czytnikami kodów kreskowych.
Za pomocą identyfikatorów surowca możemy identyfikować surowiec, łącznie z numerem partii produkcyjnej.
6. Tryb zleceń produkcyjnych _ na czym polega?
SYSTEM może pracować w dwóch wariantach:
- Tryb podstawowowy: pracownik wybiera recepturę, określa ilość do wyprodukowania a system przelicza ilość składników do naważenia.
- Tryb zleceń produkcyjnych:
- W trybie zleceń osoba zarządzająca produkcją definiuje produkty do wyprodukowania
- Program dzieli każdy produkt na porcje.Jeśli np. chcemy wyprodukować 1000 kg ciasta, a maxymalny załadunek dzieży jest 300 kg to system zakłada 4 zlecenia; np.
- Zlecenie 1 – 300 kg
- Zlecenie 2 – 300 kg
- Zlecenie 3 – 300 kg
- Zlecenie 4 – 100 kg
- Pracownik na hali naważa poszczególne zlecenia/porcje, co pozwala dokładnie kontrolować proces produkcji
7. Czy jest jakiś limit odnoście opracowywanych receptur lub surowców?
Nie ma żadnych limitów.
Jak działa WAGA RECEPTURUJĄCA X-WR ?
1. Tworzysz Recepturę
Tworzysz bazową recepturę w module Kalkulator.W Kalkulatorze masz zalistowane wszystkie receptury bazowe oraz surowce.
2. Określasz zakres błędu pomiarowego oraz zasady ekspozycji składowych receptury
Gdy receptura jest już gotowa możesz ustawić dwa parametry.
- Ścisłą kolejność naważania – system ustalił na sztywno kolejność naważania składników.
- Norma odchylenia – system dopuści odchylenia wagowe w trakcie naważania składników.
3. Eksportujesz dane na urządzenie znajdujące się na hali produkcyjnej
Eksport danych z Kalkulatora odbywa się poprzez sieć lub poprzez pamięć zewnętrzną (USB).
4. Wybierasz recepturę do naważania
Po wykonanym imporcie danych przechodzimy do listy receptur. Wybieramy recepturę z listy. Dokonujemy edycji receptury dostosowując ją do bieżącego zlecenia produkcyjnego. Zapotrzebowanie ustalamy wprowadzając potrzebna masę w kg dla produktu gotowego. Możliwa jest także rekalkulacja na bazie ilości sztuk.
5. Proces naważania
Rozpoczynamy naważenie. Podczas naważenia mamy możliwość elastycznej pracy z daną naważką:
- dozowanie poprzez naważenie ilości;
- dodawanie ręczne stałych ilości z pełnych opakowań;
- naważenie danego składnika dla kilku receptur jednocześnie.
- Możemy także reagować na zaistniałe błędy: jeśli błędnie nastąpi przeważenie jednego składnika, receptor na życzenie dokona rekalkulacji pozostałych ilości.
6. Zakończenie procesu naważania
Po zakończeniu procesu naważenia, pojawia się nam okno z możliwością wyboru:
- Zakończ: jeśli zakończyliśmy proces naważania
- Przerwij: jeśli chcesz na chwilę przerwać i wznowić proces
- Zakończ bez zapisywania: jeśli chcesz anulować proces.