ROZWIĄZANIA IT DLA BRANŻY LODZIARSKIEJ
Baza
MS SQL
Handel
- Administarcja danymi odbiorców, cennikami, harmonogramami dostaw
- Zarządzanie zamówieniami oraz dokumentami dostaw
- Fakturowanie i rozliczenia
- Ewidencja wydanych kuwet i opakowań
- Zarządzanie magazynami wyrobów gotowych i surowców
- Rozliczanie produkcji
Zamówienia mobile
- Moduł do składania zamówień dla Klientów zewnętrznych w wersji chmurowej (Anroid)
Wydawka
- Realizacja zamówień
- Obsługa produktów wagowych
Kalkulator
- Baza surowców i receptur
- Obliczanie wartości odżywczych
- Generowanie składów surowcowych,
- Wyróżnianie alergenów
- Generowanie specyfikacji
- Controlling kosztów produkcji
Wagi recepturujące
ETYKIETOWANIE
- ważenie i znakowanie pojedynczych jednostek opakowaniowych
- etykiety zbiorcze
- kody kresowe zmiennowagowe
Nasze aplikacje automatyzują zagadnienia
i procesy w obszarach:
🔧
🔢
📌
📋
Produkujesz lody rzemieślnicze i ...
czujesz chaos i masz deficyt bieżących informacji,
bo brakuje ci wiedzy o aktualnych stanach stanach magazynowych; nie masz pewności, że wszystkie zamówienia zostały w pełni wydane; brakuje ci bieżących raportów sprzedażowych
w sezonie ciągle brakuje Ci czasu
bo wiele czynności musisz wykonać ręcznie: sam podliczasz produkcję, odbierasz telefony z zamówieniami, wydajesz towar, przeważasz go, przygotowujesz dokumenty dla Odbiorców.
wiesz, że tracisz pieniądze
bo nie ewidencjonujesz surowców i partii produkcyjnych; nie masz kontroli nad rotacją opakowań; mógłyś w gruncie rzeczy sprzedawać więcej!
Postaw na Ice-Mart!
Zawsze aktualne informacje
Automatyzacja i powiązanie procesów
Zarabiaj więcej i śpij spokojnie 🙂
ICE-mart to system modułowy.
Wspomaga produkcję i dystrybucje lodów
w wielu obszarach.
Tworzenie receptur i specyfikacji lodów (wartości odżywcze, składy surowcowe)
Opracowywanie etykiet (logistycznych i handlowych)
Planowanie i automatyzacja produkcji
Ewidencja partii wyprodukowanych lodów
(data prod., waga, ilość)
Generowanie etykiet z dowolnym kodem kreskowym, także zmiennowagowym
Administacja zdarzeń sprzedażowych: odbiorcy/ dostawcy, cenniki,
Zarzadzanie magazynami: wyrobów gotowych, surowców
Naważanie składników zgodnie z recepturami
Śledzenie produktu od produkcji, przez wydanie z mroźni, do rozliczeń z Klientami.
Bilansowanie mieszaniny lodziarskiej dla zadanej receptury
Bieżąca ewidencja i kontrola zmieniających się cen surowców
Controlling Kosztów Produkcji
W skład Systemu ICE-mart wchodzą aplikacje informatyczne i urządzenia
Kalkulator wartości odżywczych
i kosztów produkcji
- Karty produktów:
- tabele energetyczne
- tworzenie receptur
- generowanie składów w kolejności malejącej
- automatyczne wyróżnianie alergenów
- Wartości odżywcze
- Analiza kosztów
- BILANS MASY LODÓW
Dowiedz się, jak Ice-Mart działa w praktyce
Opinie naszych Klientów
Ewa Krasoń-Bójko
wiceprezes zarządu Comprital PolskaArtur Piłat
współwłaściciel Piekarni i Cukierni Abramowicz Sp. j.Paweł Kozieł
szef kuchni garmażerki Polskie SmakiKatarzyna Hamera
pracownik administracyjno-biurowy w Piekarni ŁagówSystem sprzedażowy
HANDEL I WYDAWKA
- administracja: płatnicy, odbiorcy, trasy, załadunki
- zarządzanie cennikami klienckimi
- zamówienia i sprzedaż w dowolnych jednostkach miary (kg, różne rodzaje kuwet, przeliczniki)
- zarządzanie zamówieniami (szacowanie wielkości zleceń produkcyjnych na bazie wygenerowanych zamówień)
- pełna dokumentacja sprzedażowa: zamówienia, dokumenty WZ, fakturowanie
- zarządzanie harmonogramami spłat i płatnościami
- zarządzanie magazynami: surowców i wyrobów gotowych
- integracja z wagami i wydrukiem etykiet poprzez system do etykietowania X-PRINTI
Alergeny i etykietowanie
Posiadasz w swojej ofercie dużą liczbę produktów? Potrzebujesz pomocy przy tworzeniu wykazu składników?
Poniżej znajdziesz kilka dobrych praktyk związanych z tym procesem, które znajdziesz w naszym rozwiązaniu.
Oznaczaj alergeny już w Twoim programie recepturującym!
Wykaz składników powstaje w oparciu o składy surowców użytych w recepturze. Informacje o alergenach powinny się zatem znajdować bezpośrednio w kartotece surowców systemu do zarządzania recepturami.
Dobry program ma do dyspozycji swoisty „słownik alergenów” i tworząc recepturę automatycznie wychwyci alergen w finalnym wykazie składników wyrobu gotowego.
Rozwiązanie takie zabezpiecza przed przypadkowym pominięciem oznaczenia alergenów.
W Xmart zwracamy również uwagę na możliwość rozbudowy listy alergenów o wszelkie wariacje gramatyczne dla danego alergenu, bo w wykazie składników alergenem jest nie tylko MLEKO, ale także z MLEKA, MLEKOWYCH, MLEKOWEGO itd.
Wybór techniki wyróżnienia alergenów
Według ustawy alergeny należy wyróżnić na tle pozostałych składników używając: innej czcionki, stylu lub koloru tła.
Producenci wykorzystują najczęściej etykieciarki o niskiej rozdzielczości 203 DPI. Różnica w wydruku tekstu standardowego i boldu dla tej samej czcionki jest najczęściej znikoma.
Sprawdzonym rozwiązaniem jest w takich sytuacjach kombinacja 2 lub 3 cech czcionki:
ALERGEN (duże litery + wytłuszczenie),
ALERGEN (duże litery + wytłuszczenie + podkreślenie).
Program do tworzenia etykiet
Programy starszej generacji nie miały możliwości stosowania wyróżnień w postaci wytłuszczania czy też podkreślania. Stosowano zatem tylko duże litery.
Kłóciło się to z metodologią prezentacji dodatków E000, sugerując, iż one także są alergenami.
W nowych programach nie ma już takich ograniczeń.
Podsumowując – w naszym własnym interesie jest zastosowanie metody, która jednoznacznie wyróżni alergeny z wykazu składników.