Poznaj
rzeczywiste
koszty produkcji
Obliczanie kosztów produkcji może być proste.
Jedyne, czego potrzebujesz to odpowiednie narzędzie.
CZYM JEST
KALKULATOR X-MART?
Umów się konsultację i otrzymaj darmowy arkusz kalkulacyjny progu rentowności BEP
Umów się konsultację i otrzymaj darmowy arkusz:
Darmowy arkusz kalkulacji progu rentowności dla Ciebie
Kiedy obliczysz już w kalkulatorze rzeczywiste koszty produkcji możesz przystąpić do podejmowania decyzji cenowych.
W tym celu przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie arkusz w Excelu, w którym możesz obliczyć wpływ zmiany ceny sprzedaży na zysk.
Wielu Klientów przychodzi do nas z tymi samymi problemami:
Rosnące
ceny
Weryfikacja
kosztów
Wątpliwości
i ciągłe zmiany
Dzięki nam:
Szybko i skutecznie obliczysz koszty produkcji
Przejdziesz od rentowności produktu do rentowności całej firmy
Policzysz ile zarabiasz na każdym produkcie
KOSZTY, CENY, RENTOWNOŚĆ
czyli jaką przewagę mam z Kalkulatorem X-mart?
Utworzysz własną centralną bazę receptur i surowców
Na bieżąco skontrolujesz ceny surowców
Ocenisz wpływ cen surowców na koszty produkcji
Automatycznie wykonasz symulacje kosztowe
Prawidłowo wyznaczysz ceny sprzedaży
Dokonasz analizy Twojego faktycznego zysku i rentowności
Skontrolujesz zużycie surowców
Zweryfikujesz procesy produkcyjne
Zdobędziesz twarde dane do podejmowania decyzji
Stworzysz fundament controllingu produkcyjnego
Uporządkujesz swoją pracę i zaoszczędzisz czas
Liczymy, że dzięki temu Twoja praca będzie po prostu bardziej komfortowa
Dla kogo jest nasz Kalkulator?
Producentów branży spożywczej
Producentów
FMCG
Producentów branży przetwórstwa metalowego
Porównanie
Bez kalkulatora
- Gromadzisz dane w różnych formach: „tabelki excelowe”, zwykłe notatki papierowe etc.
- Samodzielnie ciężko jest Ci połączyć wszystkie posiadane informacje.
- Twoje obliczenia często nie pokrywają się ze stanem faktycznym Twojego portfela.
- Masz nikłą znajomość podstawowych parametrów ekonomicznych dotyczących Twojej produkcji.
- Niestety, musisz radzić sobie sam.
Z Kalkulatorem X-mart
- Twoje informacje są skumulowane w jednym miejscu: surowce, receptury, ceny, koszty.
- Masz jedno narzędzie, które scala dane, przetwarza je i wstępnie analizuje.
- „Czarno na białym” widzisz na czym zarabiasz, a na czym tracisz.
- Zyskujesz świadomość, ile kosztuje Cię produkcja, jaką masz marżę i jaki zysk.
- Masz wiedzę i wsparcie eksperta zespołu X-mart.
Kalkulator X-mart
jedno narzędzie, wiele możliwości!
Poznaj Kalkulator na przykładzie branży spożywczej.
Jest bazą informacji o Twoich recepturach i surowcach stanowi tzw. Manager Receptur.
Gwarantuje dostęp do bazy składników X-mart; liczy ona obecnie ok. 5000 pozycji. Jest stale rozszerzana i aktualizowana.
W swoim działaniu automatycznie stosuje zasady Rozporządzenia UE 1169/2011 i powiązanych przepisów.
Jeśli potrzebujesz drukować etykiety, Kalkulator pozwoli Ci wyeksportować potrzebne informacje.
Generuje specyfikacje dla produktów spożywczych zawierające:
• tabelę wartości odżywczych i energetycznych na 100 g i każdą inną porcję,
• składy surowcowe
• niezbędne informacje dodatkowe
Automatycznie wyróżnia alergeny w składzie surowcowym
Uwzględnia pracę z recepturami półproduktów, a także może stworzyć Drzewo receptury.
Nie nakłada na Ciebie żadnych limitów odnośnie ilości receptur czy składników. Bazę surowców możesz także tworzyć samodzielnie.
Opinie naszych Klientów
Cenne informacje
I ZASADY UŻYTKOWANIA
1. Czy program jest na płycie lub w wersji internetowej?
Kalkulator to oprogramowanie, które firma X-mart instaluje na komputerze Klienta, jest to wersja desktop-owa. Wszystkie informacje dotyczące receptur znajdują się na komputerze klienta.
2. Czy X-mart ma dostęp do moich receptur, czy moje receptury są bezpieczne?
Jako twórcy oprogramowania nie mamy dostępu do Twoich receptur. Znajdują się wyłącznie na Twoim urządzeniu i Ty masz do nich wgląd.
3. Czy jest jakiś limit odnoście opracowywanych receptur lub surowców?
Nie ma żadnych limitów.
4. Na ilu urządzeniach mogę użytkować program?
Licencja podstawowa Kalkulatora tzw. wersja basic oznacza instalację na jednym stanowisku komputerowym.
5. Co zrobić, aby kilku użytkowników mogło pracować na Kalkulatorze na różnych komputerach?
W takim wypadku potrzebna będzie wersja PRO Kalkulatora. Wersja PRO oznacza instalację systemu w środowisku sieciowym, gdzie baza danych instalowana jest na serwerze. W takim układzie możliwa jest jednoczesna praca przez wielu użytkowników na tych samych danych, a poszczególne stacje robocze mają dostęp do wspólnych danych udostępnianych przez serwer. Oprócz wymagań dotyczących stacji roboczych, także środowisko sieciowe musi spełniać wymagania techniczne umożliwiające poprawną pracę systemu. O szczegóły możesz zapytać naszego konsultanta.
II ZAKUP, WDROŻENIE, SZKOLENIE oraz WSPARCIE TECHNICZNE
1. Jakie warunki techniczne są niezbędne do instalacji kalkulatora?
System operacyjny (32/64 bit) od Windows 10 w górę. Minimalna konfiguracja komputera, która umożliwi komfortową instalację oraz użytkowanie:
- 2 GB RAM
- 4 GB wolnego miejsca na dysku twardym, na którym zainstalowano System Windows
- Dostęp do Internetu (Team Viewer, połączenie z bazą X-MART, aktualizacje, aktywacja licencji)
Więcej szczegółów w pliku „Licencja” dostępnym u naszego konsultanta.
2. Jak wygląda instalacja i szkolenie?
Instalację i szkolenie przeprowadzamy za pomocą bezpłatnego programu TeamViewer. Można go pobrać albo bezpośrednio ze strony TeamViewera albo z naszej strony xmart.pl. Dzięki niemu udostępnisz nam swój ekran komputera, a my zainstalujemy oprogramowanie.
3. Czy moduły i funkcje dodatkowe Kalkulatora są płatne?
Tak, każde rozszerzenie wersji podstawowej programu w postaci modułów i funkcji dodatkowych jest płatne. O szczegóły dotyczące cen możesz zapytać naszego konsultanta, natomiast opis modułów dodatkowych znajduje się poniżej.
4. Jakie moduły posiada Kalkulator?
DRZEWO RECEPTUR
Moduł umożliwia dynamiczną pracę na recepturach złożonych:
- analiza kosztów produkcji: szczegółowa, wielopoziomowa analiza cen i rentowności receptury w odniesieniu do składu surowcowego i pozostałych elementów jak np. pracochłonność, opakowanie czy też koszty stałe
- możliwość prowadzenia symulacji obliczeń
- optymalizacja składu surowcowego prezentowanego na specyfikacji i etykiecie. Moduł rozbija półprodukty na składniki, dzięki czemu ostateczny skład znacznie się skraca i jest bardziej czytelny.
- łatwość nanoszenia zmian w recepturach powiązanych, np. wymiana jednego składnika skutkuje korektą we wszystkich recepturach, w których była zastosowana.
CONTROLLING KOSZTÓW PRODUKCJI
Funkcja umożliwia wygenerowanie zbiorczej listy jednostkowych kosztów produkcji dla receptur, a także tworzenie zaawansowanych raportów kosztów produkcji opartych o poniższe informacje:
- zbiorcze dodawanie cen surowców oraz cen sprzedaży wyrobów gotowych
- śledzenie historii cen
- określanie progów marży
- wpisywanie ilości sprzedanych sztuk
- dodawanie cen symulacyjnych
- obliczenie zysku ze sprzedaży
- zapisywanie raportów z powyższymi informacjami
BILANSOWANIE LODÓW
Moduł dla producentów lodów, który umożliwia bilansowane mieszanek lodowych tak, aby mieszanka miała właściwą konsystencję i jakość. Umożliwia dobranie surowców w taki sposób, by uzyskać właściwą proporcję dla cukru, tłuszczu, ISS i SSBM według indywidualnie ustalonych przez użytkownika Kalkulatora zakresów.
Wszystkie funkcje i moduły dodatkowe są dodatkowo płatne.
5. Jakie funkcje dodatkowe posiada Kalkulator?
Wydruk receptur oraz zleceń produkcyjnych
Funkcja umożliwia przeliczenie składników dla zmiennych ilości wyrobu gotowego. Wszystkie surowce, których używamy do produkcji danego wyrobu są wyszczególnione na zleceniu. Możemy ustalić ilość, jaką chcemy wyprodukować – sprawi to, że wszystkie składniki wchodzące w skład receptury zostaną automatycznie przeliczone dostosowując swoje wartości do zmodyfikowanej ilości masy wyrobu gotowego. Wygenerowaną recepturę możemy wydrukować i potraktować np. jako zlecenie produkcyjne.
Przeliczanie wartości odżywczych w czasie rzeczywistym
Funkcja umożliwia bezpośredni podgląd tabeli wartości odżywczych w trakcie pracy nad recepturą. Wartości zmieniają się dynamicznie podczas jej tworzenia. Funkcja jest przydatna przede wszystkim użytkownikom, którzy kreują recepturę i dążą do uzyskania konkretnych parametrów wartości odżywczych.
Poliole
Wartości metabolizowane
Erytrytol, maltitol, ksylitol, czyli alkohole wielowodorotlenowe zwane poliolami mają niższą wartość energetyczną. Wynika to z ich obniżonej przyswajalności przez organizm. Fakt ten należy uwzględnić przy obliczeniach wartości odżywczych dla receptur, które zawierają te składniki.
Półprodukty
Funkcja umożliwia dodawanie receptury półproduktu do receptury docelowej z rozbiciem na składniki. Sprawdza się szczególnie w cukierniach, produkcji dań gotowych, czy produkcji wyrobów mięsnych.
Wszystkie funkcje i moduły dodatkowe są dodatkowo płatne.
6. Czy mogę rozbudowywać Kalkulator stopniowo?
Tak, w dowolnym momencie możesz rozszerzyć swoją wersję Kalkulatora o każdy z dostępnych modułów lub funkcji dodatkowych.
7. Jak długo trwa szkolenie i ile czasu muszę na to poświęcić?
Wszystko zależy od tego, na jaką wersję Kalkulatora się zdecydujesz. Im bardziej zaawanasowana wersja programu, tym więcej czasu będzie potrzeba przeznaczyć na szkolenie. Jest to również uwarunkowane rodzajem działalności, jaką prowadzisz, Twoim stopniem zaawansowania obsługi komputera oraz stopniem zaangażowania w szkolenie. Faktyczną ilość czasu spędzanego na szkoleniu rozliczamy na końcowej fakturze.
8. Czy podczas użytkowania Kalkulatora będę mieć wsparcie techniczne?
Tak. Po zakończeniu szkolenia użytkownicy Kalkulatora mogą bezpłatnie skorzystać z asysty powdrożeniowej przez 365 dni.
9. Czy licencja na program jest ograniczona czasowo?
Nie. Jeśli wykupisz licencję Kalkulatora, to jego użytkowanie jest całkowicie nielimitowane.
10. Czy są jakieś dodatkowe opłaty?
Po roku od zakupu programu możesz wykupić usługę asysty i wsparcia na kolejne 365 dni. Nie jest to opłata obowiązkowa, jednak zalecamy wykupienie tej opcji.
III PYTANIA DOTYCZĄCE PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI:
1. Co zawiera licencja podstawowa Kalkulatora?
Z wersją basic masz dostęp do bazy składników X-mart, na podstawie której możesz utworzyć swoje receptury. Program wygeneruje dla Ciebie specyfikację wyrobu gotowego, gdzie będzie znajdowała się tabela wartości odżywczych na 100 g lub jakąkolwiek inną porcję oraz skład w kolejności malejącej z wyróżnionymi alergenami. Będzie tam także miejsce do wpisania innych, potrzebnych Ci informacji. Specyfikację będziesz mógł zapisać w PDFie lub w Wordzie i w razie potrzeby dalej na niej pracować.
2. Czy z Kalkulatora wydrukuję etykiety dla moich produktów?
Kalkulator przygotuje dla Ciebie wszystkie informacje, których potrzebujesz na etykiecie, ale tworzenie i wydruk etykiet odbywa się w oddzielnym programie – X-printi. Tak wygląda specyfikacja wygenerowana przez Kalkulator:
Z kolei etykieta z naszego programu do etykietowania X-printi może wyglądać np. tak:
Z Kalkulatora do systemu etykietującego za pomocą kilku kliknięć przenosimy takie informacje jak: skład z wyróżnionymi alergenami, tabela wartości odżywczych, informacje o zanieczyszczeniach krzyżowych, warunki przechowywania itp.
Możesz także wykorzystać informacje z Kalkulatora, by przenieść je manualnie do swojego systemu etykietującego, czy też przekazać je do drukarni.
3. Czym jest specyfikacja?
Specyfikacja, tzw, „karta produktu”, to dokument, który powinien znajdować się w każdym punkcie sprzedaży, w którym są sprzedawane Twoje wyroby.
Karta ma znajdować się w ogólnodostępnym miejscu w sklepie, tak, aby konsument bez problemu mógł się z nią zapoznać. Zajdziemy tam takie informacje jak:
- nazwa wyrobu
- dane producenta
- lista składników z zaznaczeniem alergenów
Kalkulator generuje specyfikacje w dwóch wersjach: skróconej do punktów sklepowych i do wglądu przez klientów (patrz zdjęcie w punkcie powyżej Czy z Kalkulatora wydrukuję etykiety dla moich produktów?) i w wersji pełnej wraz z recepturą do wykorzystania dla Ciebie i pokazania urzędowi kontrolującemu w razie potrzeby: