Waga recepturująca
X-WR

System składający się z oprogramowania oraz Wag.

Sytem Waga RECEPTURUJĄCA X-WR WYKORZYSTYWANY JEST w BEZPOŚREDNIM PROCESIE PRODUKCYJNYM.
SŁUŻY DO KONTROLI PROCESÓW NAWAŻANIA SKŁADÓW ZGODNIE Z RECEPTURAMI PRODUKCYJNYMI.

Dla kogo jest program X-WR?

Jeśli jesteś producentem i Twój proces produkcji opiera się na recepturze oraz precyzyjnym naważaniu surowców, to ten system jest dla Ciebie.
Producenci branży spożywczej
Producenci branży chemicznej
Producenci branży kosmetycznej

Główne zalety WAGI RECEPTURUJĄCEJ X-WR

Przeliczanie receptur
Jednym ruchem przeliczysz składniki dla zadanej ilości wyrażonej w sztukach lub kilogramach.
Praca na kilku wagach
Możesz pracować na kilku wagach jednocześnie dobierając odpowiednią precyzję ważenia.
Ewidencja procesów produkcji
Każda operacja może być zapisana w bazie, dostarczając precyzyjnych raportów dotyczących przebiegu produkcji i zużycia surowców.
2 tryby pracy
Możliwość pracy w trybie podstawowym oraz trybie zleceń produkcyjnych.
Praca na wielu stacjach wagowych
Możesz dowolnie rozbudować system o kolejne stacje naważenia.
Partie produkcyjne
Możemy identyfikować surowiec, łącznie z numerem partii produkcyjnej.
Eliminacja błędów 1
Masz pewność, że produkcja odbywa się zgodnie z założonymi normami.
Eliminacja błędów 2
Prosta korekcja błędnie zadozowanych ilości.
Eliminacja błędów 3
Możesz eliminować błędy dotyczące kolejności dozowania składników.

KOMFORT PRACY

Minimalizacja strat surowcowych
Mniejsze koszty zużycia surowców
Zachowanie standardów zakresie jakości produktów
WYGODA obsługi dzięki dotykowym panelom operatorskim
KOMFORT naważania wielu receptur jednocześnie
MOŻLIWOŚĆ przerywania naważania dla danego zlecenia produkcyjnego

Najczęściej zadawane pytania

Procesy produkcyjne są specyficzne i wdrożenie systemu naważania powinno być dostosowane do konkretnych warunków funkcjonowania zakładu produkcyjnego, na co pozwala wysoka elastyczność systemu XWR.

 W  skład systemu  wchodzą: 

  1. Oprogramowanie Xmart:  WAGA  RECEPTURUJĄCA X-WR
  2. Panel operatorski : komputer najlepiej z panelem dotykowym, należy zwrócić uwagę, aby typ komputera był dostosowany do warunków pracy na hali. Należy określić  jaki komputer będzie spełniał Twoje oczekiwania: określ stopień szczelności  (wilgotność, zapylenie), wielkość ekranu, przyciski zewnętrzne.
  3. Wagi : można podłaczyć  dowolnej ilości

SKŁAD ZESTAWU JEST USTALANY INDYWIDUALNIE I OSTATECZNIE ODPOWIADAM TWOIM RZECZYWISTYM POTRZEBOM I UWARUNKOWANIOM.

Można wykorzystać wagi, które masz już w użyciu, ale wymaga to zbadania czy waga będzie współpracować z naszym systemem.

Podstawowe wymagania: RS232 lub USB, praca w trybie COM. 

UWAGA: nie każdy typ wagi będzie kompatybilny z naszym systemem.

Czasem dostosowanie Twojej “starej wagi” do systemu może okazać się bardziej czasochłonne, kosztowne i mniej efektywne niż zakupienie nowej wagi. Pomożemy Ci to określić przed podjęciem ostatecznej decyzji. 

Jeśli  nie masz odpowiednich wag, polecamy na pewno wagi firmy OHAUS.

Jako certyfikowany partener firmy OHAUS, mamy dogłębną wiedzą techniczną odnośnie tych urządzeń. Będziemy je także serwisować w trakcie okresu ich użytkowania, zapewniamy gwarancję oraz korzystne warunki cenowe. 

  • PRZYKŁAD DOBORU WAG _ branza piekarnicza

Zazwyczaj stosuje się mniejszą wagę do naważania małych ilości oraz wagę najazdową do ważenia np. całej dzieży.

Wagi najazdowe są dostosowywane do rozmiaru dzieży i są dostosowane do rozmiaru rozstawu kół

  • 700 x 700 mm
  • 850 x 700 mm (dzieże większe; Gliwice)

Zakresy ważenia są następujące (dokładność ważenia):

  • 300 kg/ 50g
  • 600 kg / 100g
  • 1500 kg / 200g

LICENCJA OPROGRAMOWANIA W WERSJI BAZOWEJ  obejmuje:  program do kontroli naważenia surowców zgodnie z recepturami produkcyjnymi wraz z  modułem  do tworzenia receptur na komputerze administracyjnym oraz możliwością  naważenia na jednym stanowisku wagowym 

  • LICENCJA na kolejne stanowisko naważające – pozwala na nieograniczoną rozbudowę systemu  

MODUŁY DODATKOWE:

  • Moduł obsługa wielu wag : funkcja umożliwiająca podłączenie do jednego stanowiska wielu wag  o różnych poziomach dokładności .
  •  Moduł RAPORTYRY: aplikacja w MS EXCEL umożliwiająca odczyt danych ze stanowisk naważających oraz generowanie raportów. W zależności od potrzeb system może oferować różnego rodzaju raporty kontrolne.

  • Procesy produkcyjne są specyficzne i wdrożenie systemu naważania powinno być dostosowane do konkretnych warunków funkcjonowania zakładu produkcyjnego, na co pozwala wysoka elastyczność systemu XWR.

TAK

System może współpracować z czytnikami kodów kreskowych.

Za pomocą identyfikatorów surowca możemy identyfikować surowiec, łącznie z numerem partii produkcyjnej.

SYSTEM  może pracować w dwóch wariantach:

  1. Tryb podstawowowy: pracownik wybiera recepturę, określa ilość do wyprodukowania a system przelicza ilość składników do naważenia.
  2. Tryb zleceń produkcyjnych:
    1. W trybie zleceń osoba zarządzająca produkcją definiuje produkty do wyprodukowania
    2. Program dzieli każdy produkt na porcje.Jeśli np. chcemy wyprodukować 1000 kg ciasta, a maxymalny załadunek dzieży jest 300 kg to system zakłada 4 zlecenia; np.
      • Zlecenie 1 – 300 kg
      • Zlecenie 2 – 300 kg 
      • Zlecenie 3 – 300 kg
      • Zlecenie 4 – 100 kg
    3.  Pracownik na hali naważa poszczególne zlecenia/porcje, co pozwala dokładnie kontrolować proces produkcji

Jak działa WAGA RECEPTURUJĄCA X-WR ?

Tworzysz bazową recepturę w module Kalkulator.W Kalkulatorze  masz  zalistowane wszystkie receptury bazowe oraz  surowce.

Gdy receptura jest już gotowa możesz ustawić dwa parametry.

  • Ścisłą kolejność naważania – system ustalił na sztywno kolejność naważania składników. 
  • Norma odchylenia –   system dopuści  odchylenia wagowe  w trakcie naważania  składników. 

Eksport danych z Kalkulatora odbywa się poprzez sieć lub poprzez pamięć zewnętrzną (USB).

Po wykonanym imporcie danych przechodzimy do listy receptur. Wybieramy recepturę z listy.  Dokonujemy edycji receptury dostosowując ją do bieżącego zlecenia produkcyjnego. Zapotrzebowanie ustalamy wprowadzając potrzebna masę w kg dla produktu gotowego.  Możliwa jest także  rekalkulacja na bazie ilości sztuk.

Rozpoczynamy naważenie. Podczas naważenia mamy możliwość elastycznej pracy z daną naważką:

  • dozowanie poprzez naważenie ilości;
  • dodawanie ręczne stałych ilości z pełnych opakowań;
  •  naważenie danego składnika dla kilku receptur jednocześnie.
  • Możemy także reagować na zaistniałe błędy: jeśli błędnie nastąpi przeważenie jednego  składnika, receptor na życzenie dokona rekalkulacji pozostałych  ilości.

Po zakończeniu procesu naważenia, pojawia się nam okno z możliwością wyboru:

  • Zakończ: jeśli zakończyliśmy proces naważania
  • Przerwij: jeśli chcesz na chwilę przerwać i wznowić proces
  • Zakończ bez zapisywania: jeśli chcesz anulować proces.

 

Opinie naszych Klientów

Ewa Krasoń-Bójko
wiceprezes zarządu Comprital Polska
Dobrze zrobiona receptura to źródło wielu informacji w zakresie technologii, produkcji, bilansowania mieszanki czy też kosztów produkcji. Kalkulator jasno wytycza ścieżki, w jaki sposób pracować z recepturą w tych obszarach; jest „osobistym managerem”, który ewidencjonuje surowce, informacje o wartościach odżywczych oraz parametry do bilansowania. Generuje również karty produktów będące elementem księgi produktów. Co więcej, dba o zgodność prawną informacji, które przekazujemy konsumentom. Mam tu na myśli składy, wartości odżywcze, czy też informacje o alergenach. W dzisiejszych czasach niezwykle ważna jest również świadomość odnośnie rentowności receptur, co wiąże się ze śledzeniem cen surowców. W tym zakresie moduł controlingowy Kalkulatora jest niezwykle przydatny. Zawiera obszerną bazę surowców, a jednocześnie pozwala na jej rozbudowę zgodnie z własnymi potrzebami. Kalkulator jest nieoceniony w lodziarniach, które często wprowadzają nowe smaki lodów i mają bardzo rozbudowaną ofertę. W mojej ocenie jest doskonałym narzędziem dla osób zarządzających produkcją lodziarską, intuicyjny w obsłudze i bardzo przydatny w codziennej pracy właściciela czy managera.
Artur Piłat
współwłaściciel Piekarni i Cukierni Abramowicz Sp. j.
Dzięki oprogramowaniu od X-mart Group nareszcie mam precyzyjnie obliczone koszty produkcji. Wiem, ile kosztuje wytworzenie moich wyrobów oraz ile zarabiam na ich sprzedaży - nie muszę robić żadnych kalkulacji w oddzielnych plikach. Program wszystko oblicza sam, a ja dostaję gotowy raport i mogę skupić się tylko na analizie danych. Dodatkowo mam wgląd we wszystkie moje receptury, Kalkulator generuje dla nich karty produktów z tabelą wartości odżywczych i składem w kolejności malejącej z automatycznie wyróżnionymi alergenami. Z wydrukowanych kart stworzyłam sobie księgę produktów, którą pokazuję Sanepidowi podczas kontroli.
Paweł Kozieł
szef kuchni garmażerki Polskie Smaki
Kalkulator jest bardzo intuicyjny: pobieram składniki z bazy X-Mart lub dodaję swoje własne, wstawiam poszczególne surowce do receptury, a program sam tworzy specyfikację dla wyrobu gotowego. Nie muszę się martwić oznaczaniem alergenów, bo wszystko dzieje się automatycznie. Wystarczy, że uzupełnię kilka informacji i mogę wydrukować specyfikację (do pokazania urzędnikowi w razie kontroli), a także etykietę w programie X-pritni. Kalkulator świetnie sprawdza się w praktyce, a moja praca z recepturami stała się dzięki niemu dużo prostsza.
Katarzyna Hamera
pracownik administracyjno-biurowy w Piekarni Łagów
Z Kalkulatorem uporządkowałam swoje receptury - wszystko mam w jednym miejscu: surowce, receptury, karty produktów, wartości odżywcze, alergeny. Mogę za pomocą kilku kliknięć przenieść te dane do programu etykietującego, wybrać szablon etykiety i od razu drukować. Oprogramowanie od X-mart Group towarzyszy mi w codziennej pracy, bardzo pomaga mi w organizacji, usprawnia wiele procesów i oszczędza cenny czas.

Masz dodatkowe pytania? Zapraszamy do kontaktu !