Szkolenie
WYMOGI PRAWNE ORAZ ASPEKTY TECHNICZNE ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI
Cele szkolenia
Cel biznesowy: celem szkolenia jest nabycie umiejętności teoretycznych i praktycznych pozwalających na samodzielne tworzenie etykiet spożywczych z wykorzystaniem programów etykietujących oraz spełniających wymagania w obszarach:
- Prawnym – zgodność z aktualnymi wymaganiami przepisów prawnych (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011)
- Technicznym – obsługa programów do projektowania i wydruku etykiet, obliczanie wartości odżywczych
- Marketingowym – etykieta przyjazna dla Klientów: czytelna, informacyjna, estetyczna
Cel edukacyjny: poznanie zasad dotyczących znakowania produktów spożywczych.
Grupa docelowa:
Pracownicy firm produkujących żywność, w szczególności osoby odpowiedzialne lub zaangażowane w proces tworzenia i wydruku etykiet w obszarach:
- Merytorycznej weryfikacji informacji na etykietach produktów spożywczych
- Interpretowania wymogów prawnych dotyczących znakowania żywności
- Projektowania etykiet docelowych zgodnie z wymogami ustawy
- Doboru najbardziej efektywnych metod, narzędzi, urządzeń i materiałów eksploatacyjnych wykorzystywanych w procesie wydruku etykiet
- Obliczania wartości odżywczych dla produktów żywnościowych
Część teoretyczna szkolenia:
1
Aspekty prawne
- Elementy obowiązkowe na każdej etykiecie
- Sposób prezentacji informacji na etykiecie (czcionka, główne pole widzenia)
- Informacje o alergenach – rozszerzony zakres informowania o substancjach powodujących alergię lub nietolerancje pokarmowe
- Informacje o wartości odżywczej
- Prezentacja informacji na produktach nieopakowanych (np. pieczywo, wyroby cukiernicze) lub pakowanych sprzedaży na życzenie klientów (pizza, dania gotowe, catering na wynos)
- Znakowanie opakowań i pojemników, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 10 cm2
2
Przykłady etykiet
- „Złe praktyki”, czyli najczęściej popełniane błędy przy znakowaniu żywności
- Właściwie wykonane etykiety
3
Pozostałe akty prawne
- Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- Ustawa z 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych grup środków spożywczych
- rozporządzenie (WE) nr 178 / 2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności
- rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
4
Prawne aspekty ważenia
- Zasady legalizacji
- Zakres wagi a dokładność ważenia
Część praktyczna szkolenia
1
Warsztaty
Podczas zajęć praktycznych Uczestnicy zapoznają się z informatycznymi i technicznymi aspektami, które mają decydujący wpływ na efektywność procesu tworzenia i wydruku etykiety spożywczej:
- Urządzenia wykorzystywane w procesie wydruku etykiety (drukarki etykietujące, wagi)
- Materiały eksploatacyjne (etykiety samoprzylepne termiczne i termotransferowe)
- Narzędzia informatyczne (programy informatyczne)
Uwaga: tematyka drugiej części szkolenia jest dostosowywana do profilu Uczestnika, a w szczególności do poziomu wiedzy technicznej oraz specyfiki prowadzonej działalności oraz oczekiwań w zakresie optymalizacji procesu wydruku.
2
Etykiety
Etykiety dla produktów spożywczych przede wszystkim pełnią funkcję informacyjną. Przekaz informacji musi być czytelny i jednoznaczny.
- Etykieta jako element komunikacji marketingowej
- Znaczenie etykiet w optymalizacji procesów zarządzania oraz uzyskiwania przewagi konkurencyjnej
- Rodzaje etykiet
3
Programy do obliczania wartości odżywczej
- obliczanie wartości odżywczych z wykorzystaniem Kalkulatora
– od receptury do tabeli energetycznej,
– praca z ubytkami technologicznymi – masa wyrobu gotowego,
– pułapki recepturowania (zmienne jednostki miary, półprodukty),
– generowanie składników surowcowych z wyróżnieniem alergenów,
– ewidencja receptur
- generowanie składów surowcowych
– zachowanie kolejności malejącej,
– składy złożone (półprodukty, składniki złożone),
– wyróżnianie alergenów,
– udziały procentowe poszczególnych składników,
– pozostałe istotne elementy pracy z Kalkulatorem wartości odżywczych
- zasady przygotowania karty produktu
- dodatkowe korzyści z zastosowania Kalkulatora wartości odżywczych
– obliczanie kosztów produkcji,
– rozliczanie produkcji,
– kontrola naważania; wagi recepturujące
4
Drukarki etykietujące
Podczas warsztatów Uczestnicy poznają praktyczne zastosowania drukarek etykietujących oraz zasady doboru urządzeń do oczekiwanych rezultatów:
- Zastosowanie drukarek etykietujących
- Cechy, na które należy zwrócić uwagę przy ich wyborze
- Typy drukarek: termiczne i termotransferowe
- Elementy wyposażenia dodatkowego: odklejak, obcinak, nawijak
- Pozostałe cechy drukarek oraz najważniejsze parametry wydruku (DPI, prędkość wydruku)
- Wycena kosztów wydruku
- Współpraca drukarek z komputerem
5
Tworzenie i wydruk etykiet
- Koncepcje programów do etykietowania
- Podstawowe programy do ręcznego tworzenia etykiet (np. Zebra Designer)
- Programy w wersji PRO umożliwiające integrację z zewnętrznymi bazami danych
- Systemy kompleksowe (szablony + baza danych) np. X-printi
- Korzyści wynikające z zastosowań systemów etykietowania opartych o bazy danych: zmiana organizacji pracy; podział obowiązków pracowników
6
Kody kreskowe
- Najczęstsze typy kodów: kod EAN13, kody wagowe, kody logistyczne GS1 dla sieci handlowych etc.
- Jak uzyskać kody dla swojego przedsiębiorstwa?
- Czytniki kodów kreskowych
Efekty uczenia się
Uczestnik po szkoleniu
swobodnie porusza się w następujących obszarach:
- Merytoryczna weryfikacja informacji na etykietach produktów spożywczych
- Projektowanie etykiet docelowych zgodnie z wymogami ustaw
- Dobór najbardziej efektywnych metod, narzędzi, urządzeń i materiałów eksploatacyjnych wykorzystywanych w procesie wydruku etykiet
- Obliczanie wartości odżywczych dla produktów żywnościowych
Sposób weryfikacji osiągnięcia efektów uczenia się:
- Uczestnik zobowiązany jest do 100% frekwencji. Jeśli nie będzie mógł uczestniczyć w szkoleniu w terminie szkolenia, wiedza zostanie mu przekazana w terminie przez niego ustalonym.
- Ocena uczestników prowadzona jest poprzez analizę ich zaangażowania w praktycznej fazie szkolenia.
- Na koniec szkolenia zostanie wykonany test ewaluacyjny.
- Uczestnik otrzyma certyfikat uczestnictwa w szkoleniu potwierdzający nabyte umiejętności.
Informacje dodatkowe
Dwudniowe szkolenie przebiegać będzie w wersji hybrydowej – pierwszego dnia wersja online, natomiast kolejny dzień szkoleniowy planujemy przeznaczyć na spotkanie “na żywo” w naszym biurze na Wolskiej w Lublinie. Istnieje także możliwość spotkania w siedzibie Klienta po wcześniejszym ustaleniu zasad spotkania.
Na szkoleniu zapewniamy:
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
- sprzęt szkoleniowy wykorzystywany podczas warsztatów: laptopy, drukarki, wagi, komputery.
- skrypt szkoleniowy, sprzęt i materiały eksploatacyjne do ćwiczeń praktycznych.
Cena obejmuje także bazowe narzędzia informatyczne do wyliczania wartości odżywczych.
Zapewniamy również weryfikację własnych etykiet (max 5 pozycji) podczas warsztatów praktycznych.
Organizacja szkolenia
- SPRZĘT SZKOLENIOWY
- Zapewniamy sprzęt szkoleniowy wykorzystywany podczas warsztatów; laptopy, drukarki
- Każdy z uczestników może używać także swojego laptopa. Dokonamy na nim instalacji oprogramowania wykorzystywanego podczas Warsztatów. Warunkiem instalacji na laptopie zewnętrznym jest:
- System operacyjny Windows (7, 8, 10)
- 2 GB RAM
- 300 MB wolnego miejsca na dysku twardym
- 18 GODZIN SZKOLENIOWYCH
- OCENA UCZESTNIKÓW
- Ocena uczestników prowadzona jest poprze ocenę ich zaangażowania w fazie teoretycznej i praktycznej szkolenia
- Uczestnicy warsztatów otrzymują certyfikat uczestnictwa w szkoleniu wystawiony przez Xmart Group
- CENA SZKOLENIA 3000 PLN + VAT
- CENA SZKOLENIA OBEJMUJE:
- Udział w warsztatach (grupa max 10 osób)
- Materiały szkoleniowe
- Wykorzystane podczas ćwiczeń materiały eksploatacyjne
- Obiad oraz serwis kawowy podczas szkolenia
- Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia